dinsdag 5 februari 2008

1202. De vierde kruistocht 1204

Chronologie
1199. Fulco van Neuilly predikt de kruistocht die door Bonifatius II van Montferrat en Boudewijn IX van Vlaanderen zal worden geleid.
1204. De kruisvaarders nemen Constantinopel in; stichting van het Latijnse rijk in het Oosten (1204-1261).
***Bron 10: blz. 156***
Waarom werd tijdens de vierde kruistocht Constantinopel aangevallen?
Weer laait er geestdrift op voor een nieuwe kruistocht. Dit moet worden toegeschreven aan de paus en zijn hulpleger van predikers. Er komt een Vierde kruistocht, maar deze verloopt niet zonder moeilijkheden. Vanaf het eind van de 11de eeuw hebben de Italiaanse republieken in Byzantium buitensporige handelsprivileges gekregen. In 1182, tijdens een uitbarsting van vaderlandsliefde, vermoordt de bevolking van Constantinopel alle Latijnen die in de stad zijn. Om de Venetianen te betalen voor de pasage over zee naar het Heilige Land, verklaren de kruisvaarders zich bereid een omweg te maken over Constantinopel en de Venetianen te helpen wrak te nemen en hun handelspositie weer veilig te stellen. Ondnks de heftige tegenwerking van sommige groepen, besluit men hiertoe. Op 24 juni 1203 gaat de kruisvaardersvloot voor Constantinopel voor anker.
En dan wordt de kruistocht een complete rooftocht. Er begint een plundering zonder weerga. Alles wat in negenhonderd jaar aan waarde volle dingen en schatten in deze stad is verzameld, wordt weggesleept of zinloos vernield. De kruisvaarders stichten een Latijns keizerrijk in het Oosten, terwijl de Grieken in Nicea een Byzantijns keizerrijk in ballingschap stichten; Over een tocht naar het heilige land wordt niet meer gepraat. Deze kruistocht heeft zijn doel en zijn eind bereikt met de overwinning op geloofsgenoten.
***Bron 10: blz. 120/121***

Geen opmerkingen: