Wat vertellen ons de namen van de broer, de grootvader en de overgrootvader van Abraham?
Ook namen kunnen heel wat vertellen en bewijzen. De grootvader en de broer van Abraham, de eerste aartsvader, heetten Nahor. Deze naam is identiek met die van de antieke stad Nahur, bekend uit de Mari-tabletten van de 18de eeuw voor Christus. Nahur lag in de streek Haran, ten westen van een zijrivier van de Eufraat. De overgrootvader van Abraham heette Serug en ook dat is een plaatsnaam. Plaatsnamen en eigennamen worden vaak over en weer uitgewisseld. Wat de namen Nahor en Serug ons vertellen is dat Abraham en de zijnen dus heel lang in die gebieden gellfd moeten hebben.
*** Bron 13: blz. 46 ***
Wanneer heeft Abraham geleefd?
Michael Grant dateert de aankomst van Abraham, Isaac en Jacob in het Heilig land tussen de negentiende en zestiende eeuw (voor Christus natuurlijk). Als men de tijd van Mozes omstreeks dertienhonderd plaatst, wijzen de zeven generaties die tussen de beide grote mannen van Israël liggen er geziende toenmalige levensverwachting op, dat Abraham omstreeks het jaar 1550 v.C moet hebben geleefd.
***Bron 9: blz. 79***
Was Abraham afkomtig van Ur dat lag in het hof van Eden (zie het hof van Eden)?
Ur der Chaldeeën is weer een andere zaak. Ur was een soemerisch centrum, maar met de Chaldeeën heeft het nooit iets te maken gehad. Het bestaan van Ur is duizenden malen bewezen via kleitabletten, maar was Ur werkelijk het stamland der aartsvaders? Het lijkt weinig waarschijnlijk. Wel werd het feit bewezen dat ze in Haran leefden, wat dus hun historische stamland moet zijn geweest. Het trekken van Ur naar Haran en verder naar Kanaän lijkt niet mogelijk, gezien de ontzaglijke afstand. (Is dat zo?)
*** Bron 13: blz. 46 ***
Waren de Hyksos de aartsvaderen?
De Hyksos - ook wel de ‘herderskoningen’ genoemd, wanneer ze in Egypte als farao’s regeren - waren een nomadenvolk met zeer goede bewapening, sterker dan andere volken. Voor het in die tijd hopeloos veerzwakte Egypte met talloze politieke moeilijkheden betekende dat een veroverintg door een vreemd volk en het verlies van Palestina. Vroeger heeft men lang aangenomen dat de Hyksos wel eens de aartsvaders konden zijn geweest, en men fundeerde dit op twee bijbelteksten. Numeri 13:22 vermeldt dat Hebron werd gebouwd ‘zeven jqren voor Zoan’ (Tanis, gebouwd door Ramses I). Dit was dus een mooi chronologisch punt. De tweede tekst komt voor in Exodus 12:40; de Israëlieten zouden 430 jaar in ballingschap in Egypte hebben geleefd. In de voorafgaande hoofdstukken kunnen we lezen dat er dank zij sterke Egyptische aanvoerders een einde wordt gemaakt an de overheersing door de Hyksos, waarmee het Nieuwe Rijk (1580-1085 voor Christus) met de 18de dynastie van weer échte Egyptische farao’s begint. Hiermee kwam tevens een einde aan een bezetting door Aziaten, wier zeden en gebruiken de Egyptenaren absoluut niet lagen. Overigens deden de Hyksos wel of ze Egyptenaren waren, e, ze zogen het land niet uit. Ze brachten Egypte bovendien de door paarden getrokken strijdwagen, hun eigen moderne wapen. De zeer sterke Aziatische boog, een nieuw type bronzen dolk en zwaarden werden ook ingevoerd en graag gebruikt. Palestina kwam nu ook weer onder Egyptische heerschappij.
*** Bron 13: blz. 47 ***
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten