dinsdag 5 februari 2008

Katharen verwierpen het katholicisme

Op een dag in 1178 maakte aartsbosschop William van Reims met zijn gevolg te paard een uitstapje toeen een van hen, de jonge Engelsman Gervase van Tilbury, in een wijngaard een knap boerenmeisje zag. Gervase sprak haar aan en deed haar zelfs een amoureus voorstel. Blozend wees zij hem af en verklaarde dat het een zonde was als zij haar licham misbruikte en dat eeuwige verdoemenis het gevolg zou zijn. Gervase vermoedde dat het meisje lid was van een ketterse sekte die seks immooreel vond, daar het lichaam sleht de gevangenis van de ziel was. Ze brachten het meisje naar de stad, waar de aartsbisschop met haar discussieerde. Zij kon zijn argumenten niet weerleggen en vroeg of hij meet haa(r meesteres wilde praten.
De oude vrouw imponeerde degeestelijken met haar grotebijbelkennis en de vaardigheid waarmee zij elke tegenwrping pareerde. De twee vrouwen werden toch als ketters beschouwd en veroordeeld tot de brandstapel, maar voordat ze meegenomen werden, gooide de oude vrouw een bolletje draad uit het raam. Ze hield het ene eind van de draad in haar hand en riep: ‘Vangen!’ De berbaasde aanwezigen zagen haar opstijgen en achter het bolletje aan vliegen.
Het achtergebleven meisje weigerde haar standpunt te herzien en werd naar de brandstapel geleid. Ze leek het martelaarschap te omhelzen en toonde geen enkel teken van pijn toen de vlammen haar verteerden.
De twee vrouwen waren vermoedelijk strenge Katharen, die zich onthielden van seks en vlees. Katharen, die vooral in het Oosten veel voorkwamen, verwierpen het katholicisme en geloofden dat de ziel de schepping van God was en het lichaam die van de duivel. De spirituele leiders, de zuiveren, legden hun hand op stevende gelovigen zodat hun geest uit de materiële werld bevrijd en de reïncarnatiecyclus doorbroken werd. De Kerk beschuldigde de Katharen van geheime nachelijke bijeenkomsten, seks buiten het huwelijk en incest. Ook zouden zij de duivel aanbidden in de vorm van een zwarte kat. Een enkeling denkt dan ook dat ‘Kathaar’ van ‘kat’ komt, maar waarschijnlijk is het woord afgeleid van het Griekse woord voor ‘zuiver’: katharoi.
***Bron 7: blz. 126***

Geen opmerkingen: